Wednesday, 24 February 2016

CONTOH TENTATIF PROGRAM YANG DISEDIAKAN

HARI PERTAMA
WAKTU
PERKARA
9.00 – 9.30 pagi
·         Mendaftar masuk ke tempat penginapan
9.30 – 10.00 pagi
·         Sarapan / minum pagi
·         Bertolak ke destinasi pertama iaitu Koko Budi Sdn Bhd

10.00 – 12.00 t/hari
·         Melakukan aktiviti di Koko Budi Sdn. Bhd
v  Demonstrasi pemprosesan koko dan produk berasaskan koko
v  Pengunjung berpeluang menghasilkan produk koko dibawah seliaan kakitangan kilang
v  Pengunjung berpeluang menikmati dan merasai pelbagai jenis koko seperti dark chocoloalate dan white chocolate
·         Bertolak ke destinasi kedua iaitu Kinos Sdn. Bhd

12.00 – 1.00 t/hari
·         Melakukan beberapa aktiviti di kilang Kinos Sdn. Bhd
v  Melihat perlatan yang digunakan untuk membuat makanan ringan.
v  Melihat demonstrasi pembuatan makanan ringan dan permainan kanak- kanak.
v  Pengunjung berpeluang menghasilkan makanan ringan berdasarkan produk yang dipasarkan.
·         Bertolak ke Kedai Makan Rahmat untuk makan  tengah hari
1.00 – 2.00 ptg
·         Solat Zuhur di Masjid Felda Cahaya Baru
·         Bertolak ke Bestsun Food Industry
2.00 – 4.00 ptg
·         Melakukan aktiviti dan lawatan di Bestsun Food Industry
v  Melihat demonstrasi pemprosesan puding berperisa buah-buahan
v  Pengunjung diberi peluang untuk melakukan proses pembuatan puding berperisa buah-buahan
v  Pengunjung juga dapat melihat pelbagai mesin pembuatan berteknologi tinggi yang terdapat di kilang tersebut.
·         Bertolak ke kilang Yeo’s Sdn Bhd
4.00 – 6.00 ptg
·         Melakukan aktiviti di kilang Yeo’s Sdn Bhd
v  Mempelajari cara megendali mesin pemprosesan air dan pengetinan makanan.
v  Mempelajari penghasilan pelbagai jenis perisa air
6.00 ptg
·         Berangkat pulang ke tempat penginapan
HARI KEDUA
WAKTU
PERKARA
9.00-10.00  pagi
·         Daftar keluar dan sarapan pagi
·         Bertolak ke destinasi pertama iaitu Kilang Kerepek Ramli (IKS)

10.00 pagi-12.00 t/hari
·         Melakukan aktiviti di Kilang Kerepek Ramli
v  Lawatan melihat di sekitar kilang
v  Melihat demonstrasi bagaimana penghasilan pelbagai jenis kerepek dibuat.
v  Pengunjung diberi peluang untuk melakukan proses pembuatan kerepek-kerepek
·         Bertolak ke destinasi keenam iaitu Kilang Keropok Lekor Syazwan

12.00-1.00 t/hari
·         Melakukan aktiviti di Kilang Keropok Lekor Syazwan
v  Lawatan melihat di sekitar kilang
v  Melihat demonstrasi penghasilan keropok lekor.
v  Pengunjung diberi peluang untuk menghasilkan keropok lekor
1.00-2.00 ptg
·         Makan tengah hari di Warung Makan Kak Siah
·         Solat Zuhur di Masjid Cahaya Baru
·         Bertolak ke Gerai Mak Cah Kong Kong
2.00-4.00 ptg
·         Melakukan aktiviti di Gerai Mak Cah Kong Kong iaitu kilang ikan masin
v  Lawatan melihat di sekitar kilang
v  Melihat demonstrasi bagaimana penghasilan ikan masin dilakukan
v  Membantu proses memasinkan ikan untuk jualan
v  Pengunjung diberi peluang untuk menghasilkan sendiri ikan masin
4.00 ptg
·         Bersurai dan pulang ke destinasi masing-masing

No comments:

Post a Comment